WING

Nauči letjeti na moru uz wingfoil

Tečaj wingsurfa prikladan za apsolutne početnike

INTRO LEVEL WINGFOILING (WINDSURF DASKA + WING): 2HR OBUKE

Wingsurfing je disciplina vodenog sporta koja je nastala spajanjem elemenata windsurfinga i kitesurfinga. Ova kombinacija omogućuje nam jednostavnost kitesurfinga i sigurnost windsurfinga u jedrenju pomoću winga. Wing je u stvarnosti modificirani kite koji je mnogo lakše i sigurnije kontrolirati. Revolucija u wingsurfingu dogodila se u trenutku početka upotrebe hydrofoil peraje koja omogućuje minimalan otpor pri jedrenju i tako je nastao wingfoiling. Kao rezultat imamo mogućnost da i čak pri laganom vjetru uspijevamo glisirati i održavati dasku iznad površine vode.


Wingfoiling započinje wingsurfingom. Što to znači? Da učenje jedrenja wingfoilom započinje savladavanjem tehnike na dasci za windsurf. Naime, za početak sigurnog wingfoilinga potrebno je savladati pravilnim rukovanjem winga, a to je mnogo jednostavnije naučiti na windsurf dasci. Daska za windsurfing razlikuje se od foil daske, te je zbog svoje konstrukcije stabilnija i prikladnija za učenje kontroliranja winga.


Prvi dio tečaja podrazumijeva teorijski dio koji se odrađuje na plaži. Tu učimo kako pozicionirati krilo ako ga želimo sigurno nositi, okrenuti i upravljati njime dok jedrimo te tako kontrolirati brzinu kretanja i smjer. Pritom koristimo simulator kako bi bili što spremniji za praktični dio. Nakon što ovladamo teorijskim znanjem, tečaj se seli na more. Uz lagani vjetar cilj je primijeniti stečeno teorijsko znanje u praksi i pravilno rukovati wingom. Tijekom cijelog tečaja instruktor vas prati na vodi pružajući vam smjernice, savjete i sigurnosnu podršku te pomaže da brže i lakše ovladate vještinom kontroliranja winga.

BEGINNER LEVEL WINGFOILING (FOIL + WING): 2HR LESSON

Beginner level wingfoiling tečaj namijenjen je osobama koje su već savladale osnove upravljanja wingom. Tečaj se provodi na dasci s hydrofoil perajom i naglasak je na savladavanju vožnje foila koja je tehnički zahtjevnija od vožnje na windsurf dasci.


Hydrofoil daska koristi se u sportovima poput wingfoila, surfanja na foilu i jedrenja na foilu. Specifičnost hydrofoil daske jest ta što ima ugrađenu foil peraju. Foil peraja pruža manji otpor vodi, što rezultira većom brzinom i omogućuje glisiranje iznad površine vode. Daska je svojom konstrukcijom i oblikom drugačija u odnosu na windsurfing dasku, stoga je i njezina upotreba drugačija. Glavna prednost ovakve daske je njezina sposobnost da pri manjoj jačini vjetra postigne brzinu. Ukoliko se pravilno koristi, čak i pri niskim brzinama vjetra moguće je glisirati iznad površine vode.


Za sigurnu i ugodnu vožnju bitna je pravilna raspodjela težine tijela i tehnika pozicioniranja, što je fokus ovog tečaja. Tečaj se sastoji od učenja pravilnog početka jedrenja, kontrole smjera, brzine i manevriranja foil perajom. Savladat ćete tehniku podizanja i spuštanja na foil peraji kako biste iskoristili prednosti glisiranja. Uz konstantnu pratnju instruktora dobiti ćete smjernice i savjete kako biste što lakše savladali vožnju te se pritom osjećali sigurno i udobno.


Ovaj tečaj pripremit će vas za daljnje napredovanje u wingfoilu i samostalno usavršavanje tehnike vožnje. Kao i u svakom drugom sportu, i wingfoiling zahtjeva vrijeme i mnogo treninga kako bi se razvila vještina upravljanja wingom i vožnje foila. Što više trenirate, to ćete bolje vladati tehnikom, biti brži i precizniji te uživati u letenju iznad površine.

Wing Porec